Friday, December 31, 2010
Δυό μέρες μόνο
Τι συμβαίνει όταν ένα πολύ γνώριμο αλλά κατά τ’ άλλα καθαρά ερωτικό τραγούδι σου κολλάει τις τελευταίες –ούτε καν μέρες- ώρες του έτους; Ενός έτους σαν ανήμπορο πλέον, γέροντα, φορτωμένου με κάθε λογής αγαθά και πραμάτειας που πραγματικά ποτέ -μα ποτέ του- δεν επέλεξε να επωμισθεί; Απλά κουβαλάει…
Η ερωτική όμως αύρα που επιτυχώς η σύνθεση της Δήμητρας Γαλάνη κατάφερε να δημιουργήσει από κοινού με τον στίχο του Παρασκευά Καρασούλου, εδώ εξατμίζεται σαν νερό που βάλαμε να βράσει προκειμένου να ετοιμάσουμε κάτι, όμως το αφήσαμε να βράζει ες αεί και τελικά καταστρέψαμε ολόκληρη την κουζίνα μας. Μόνοι μας τα καταφέραμε. Και μόνοι μας πρέπει τώρα να αντικαταστήσουμε την κουζίνα. Όπου κουζίνα, τι άλλο, μα η νοοτροπία μας. Μια εθνική νοοτροπία που όλοι παραδεχόμαστε ότι χρίζει αντικατάστασης αλλά όλο την βλέπουμε που κουτσά-στραβά ανταπεξέρχεται και αναβάλλουμε την ανακαίνισή της.
Ποιος όμως σχεδίασε την κουζίνα; Ήταν αυτός της απολύτου εμπιστοσύνης μας; Βάσει ποιας μελέτης και με τι ασφάλεια τοποθετήθηκαν όλες οι παροχές, τόσα χρόνια και τόσο κοντά μεταξύ τους; Μας αναλογούσαν και μας άξιζαν τόσες παροχές; Μάτια κουζίνας και φούρνος συνέχεια αναμμένα, εκεί, για εμάς, να παρασκευάζουν και να ξεφουρνίζουν ότι τραβάει η όρεξή μας. Άσχετα αν τελικά τα τραβάει και η τσέπη μας.
Δυο μέρες μόνο πριν ο έρμος αυτός γέροντας – χρόνος φύγει, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να υποδεχθούμε τον αντικαταστάτη του με μια διαφορετική οπτική, κάνοντας ατομικά και ομαδικά τον απολογισμό μας. Ας επιχειρήσουμε, χαμογελώντας, να του σχηματίσουμε ένα πεδίο στο οποίο θα χωρούν και ξεχασμένες για τους περισσότερους αξίες, όπως φερ' ειπείν ο εθελοντισμός ή/και η πολιτιστική έκφραση κάθε είδους, όπου μέσα εκεί θα δραστηριοποιηθεί όπως του αρμόζει.
Αλλά ιδίως, όπως μας αρμόζει…
Ίσως μια καλή αρχή.
Καλή Χρονιά !
(αναδημοσίευση protagon.gr )
Thursday, December 16, 2010
Μύρισε Χριστούγεννα! (Panettone)
Παραμονές Χριστουγέννων και η αναζήτηση συνταγών συναφών με το κλίμα της περιόδου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη διαδικασία. Το Panettone είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τα παιδικά μου χρόνια, μια και το καταναλώναμε οικογενειακώς σε δεκάδες κιλά (αυξάνοντας ανάλογα και αυτά του σώματός μας) ιδίως με αφορμή την επίσκεψη τότε, των ελληνοιταλών συγγενών μας.
Για την ιστορία, το Panettone είναι το Χριστουγεννιάτικο γλυκό του Μιλάνου, καθώς και ένα από τα σύμβολα της πόλης. Το γλυκό αυτό είναι στρογγυλό με επίπεδη βάση. Η οροφή του θυμίζει τρούλο, ενώ η βάση του μπορεί να συναντηθεί και σε διάφορα σχήματα όπως αστέρι. Η διαδικασία για να φτιαχτεί η ζύμη είναι μεγάλη, καθώς και η "οροφή" του γλυκού για να φτιαχτεί παίρνει -κατά πολλούς ζαχαροπλάστες / αρτοποιούς- μερικές μέρες, για να γίνει τόσο φουσκωτή. Το σώμα του περιέχει γλασέ πορτοκάλι, κομματάκια κίτρο, λεμόνι και σταφίδες, ενώ εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σοκολάτα. Αποτελεί κατά πολλούς την ιταλική εκδοχή της βασιλόπιτας, είθισται πάντως να παρασκευάζεται όλο το Δεκέμβριο με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σήμερα, αυτό αποτέλεσε το πρώτο γιορτινό σκεύασμα από μέρους μου για φέτος, και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας μια και πέτυχε σε βαθμό να το συγκρίνω με επώνυμες παραδοσιακές -αν και τυποποιημένες- εκδοχές του.
Καλή επιτυχία!
Συστατικά:
1 αυγό
180 γρ. βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη
850 γρ. αλεύρι
100 γρ. μαγιά νωπή
4 κρόκοι αυγού
120γρ. μείγματος κύβων γλασέ πορτοκάλι, κίτρου, σταφίδας και ξύσματος λεμονιού ή πορτοκαλιού
40 γρ. κονιάκ, ρούμι ή σαμπάνια
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε σε ένα μπωλ τα φρούτα με το αλκοόλ από την προηγούμενη μέρα, ώστε να μουλιάσουν.
Διαλύουμε σε λίγο νερό την μαγιά και τη βάζουμε σε λεκάνη με 100 γρ. από το αλεύρι. Ζυμώνουμε (προτιμότερο στο μίξερ με το γάντζο) μια μπάλα ζύμης και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
σημ.: Κατά το ζύμωμα, συμπληρώνουμε νερό ή αλεύρι ανά περίπτωση ώστε να επιτύχουμε υφή ζυμαριού όπως του ψωμιού, ενώ αν διαθέτουμε θερμοθάλαμο ή ανάλογο πρόγραμμα για φούσκωμα ζύμης στο φούρνο μας είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε εκεί το προζύμι.
Ξαναζυμώνουμε και προσθέτουμε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήνουμε και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει. Στο μεταξύ, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι (650 γρ.) σε μια λεκάνη, μαζί με την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο. Δουλεύουμε δυνατά (ή στην προτελευταια ταχύτητα) να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο γάλα χλιαρό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε την ζύμη και μετά ρίχνουμε την πρώτη (προζύμι), και το μείγμα ποτισμένων με αλκοόλ φρούτων. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Την αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Την χωρίζουμε σε δυο ή και τρια κομμάτια τα οποία βάζουμε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές (τύπου μπόμπας) ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φορμας κατά το γέμισμα. Αν θέλουμε βάζουμε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
Αφήνουμε ξανά να φυσκώσει και -προαιρετικά- πριν το βάλουμε στο φούρνο το χαράσουμε και βάζουμε λίγο βούτυρο στην κορυφή. Ψήνουμε στο φούρνο (αέρας) στους 170 βαθμούς για περίπου 35΄ μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
Sunday, November 28, 2010
Κρίμα κράμα ο Έλληνας
Μα, τι συνέβη; ειδικά στα οικονομικά δεν "κεντάει" ο θεός Έλλην; Που είναι το κούτελό του; Ποιά είναι αυτή η Γερμανίδα που τον φτύνει στα μούτρα; Και γιατί ο Έλληνας δεν βγάζει καν χαρτομάντιλο να σκουπίσει τη χλέπα; Φυσικά και δεν είναι τα πάντα στο χέρι του. Παίζονται τρισάθλια, γλοιώδη, συμφεροντολογικά, διεθνή, θεοβρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του... Όμως δέχεται να ανέχεται επιλεκτικά; Η παιδεία για την οποία είναι φημισμένος, που είναι; Η εγγύηση που διατείνεται ότι τον συνοδεύει, που ξέπεσε;
Tuesday, November 23, 2010
Η «φουρκέτα» στο θέατρο «Εμπορικόν»
Sunday, November 14, 2010
«Το δείπνο» από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Friday, November 12, 2010
Βοήθεια προς άπορους νέους
Sunday, November 7, 2010
Πικρές αλχημείες
Thursday, October 21, 2010
Καλλικράτεια αναγούλα
- Φέρελπεις νέους που μόλις ολοκλήρωσαν σπουδές και πιστεύουν οι έρμοι πως μπορούν να προσφέρουν σε ένα σάπιο -συνήθως- δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.
- Συμφεροντολόγους κάθε είδους που έχουν από κοντά τους υποψήφιους δημάρχους για να έχουν πρόσβαση στο βάζο με το μέλι.
- Παντελώς ανίδεους όχι μόνο με την αυτοδιοίκηση αλλά και την κοινωνία γενικότερα που, είτε παρακάλεσαν υποψηφίους είτε παρακαλέστηκαν από αυτούς να τους συμπεριλάβουν στις αδικαιολόγητα και θλιβερά ανομοιογενείς λίστες τους. (σ..σ.: από πότε και από ποιόν η διαφορερετικότητα και ο πλουραλισμός μεταφράστηκε σε ημιμάθεια ή και αμάθεια επί σημαντικών τοπικών ζητημάτων;)
Social networks (facebook για τη μάζα - twitter για τους τεχνολογικά πιο εξειδικευμένους) επιστρατεύονται με τον -συνήθως- όσο γίνεται πιο λάθος τρόπο για να φέρουν σε επαφή το εκλογικό σώμα με τον υποψήφιο.
Friday, October 1, 2010
Περί ..."νεανικών κοινών"
Wednesday, September 22, 2010
Προαστιακός
Friday, September 17, 2010
ΠυΞ ΛαΞ ...σα να λέμε U2
Friday, September 10, 2010
Autumn TiPS... (λέμε τώρα...!)
Thursday, September 9, 2010
ΝΕΦΕΛΕΣ του Αριστοφάνη, από το ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡίΑΚΤΟΙ
Σε μια περίοδο λοιπόν που τα δελτία τύπου για την επαν-έλευση των μεσημεριανάδικων και συναφών εκπομπών διακτινίζονται απο mailbox σε Η/Υ, ανάσες τέχνης όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας...
Σε αυτήν την έκδοση των "ΝΕΦΕΛΩΝ", οι καθωσπρεπισμοί δεν χωρούν. Ούτως ή άλλως, θα μου πείτε, δεν πρεσβεύει κάτι τέτοιο απο καταβολής της η "πένα" του Αριστοφάνη. Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι Αρχαίες κωμωδίες διασκευάζονται με τρόπο τέτοιο που προσβάλουν από τον δημιουργό του πρωτοτύπου τους, τον θεατή και την αισθητική του, μέχρι αξίες κάθε διάστασης. Και όλο αυτό "προσπαθώντας" να είναι περισσότερο "καθωσπρέπει" και αρεστές στον μέσο θεατή. Έλα όμως που ο μέσος θεατής (θεάτρου) έχει ιδανικά, αντοχές, άποψη και τελικά ουσιαστικές επιλογές.
Οι "ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ" παρουσίασαν μια παράσταση που, αφενός σέβεται το πρωτότυπο, αφετέρου έχει όλες τις κατάλληλες παρεμβάσεις για την προσαρμόσει σε μια τόσο αλλοπρόσαλη, βρώμικη, διόλου ελπιδοφόρα εποχή... Ο δίκαιος λόγος συναντάει τον άδικο, με φόντο τα σημερινά ιδεώδη. Οι ίδιες οι "ΝΕΦΕΛΕΣ" είναι εκμοντερνισμένες, όχι απλά επηρρεασμένες αλλά γαλουχημένες από την εποχή. Ο Φειδιππίδης είναι αφημένος σε αυτήν, ενώ ο Στρεψιάδης εκφράζει τον ελπίδα και παράλληλα αφήνεται και τελικά στέκεται απλός παρατηρητής... Κι αν σας θυμίζει κάτι αυτό, ίσως απλά είναι ο εαυτός σας...
Τεχνικά, η σκηνή φιλοξενεί τα απολύτως απαραίτητα, ευρυματικά καθίσματα και σκαλωσιές, τα κοστούμια εξυπηρετούν το μοντέρνο της έκδοσης, η μουσική μετατρέπει το έργο σε σατυρικό παιχνίδι.
Ένα μεγάλο συγχαρητήρια στην ομάδα επιβάλλεται, για πολλοστή φορά. Προσωπικά, όχι απλά το παρατηρώ τόσα χρόνια, αλλά με συγκινεί το οτι πρόκειται για μιά φλόγα που, παρ' όλους τους κατά τόπους ισχυρούς ανέμους, ΑΠΛΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να σβήσει.
Καλό Φθινόπωρο...
http://www.periaktoi.gr/ks_nefeles.html
http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=11626540821&ref=ts
Saturday, May 1, 2010
* η παρακάτω συνταγή είναι παραλλαγή της αντίστοιχης τούρτας σοκολάτας των "Γλυκών Αλχημειών" του Στέλιου Παρλιάρου http://www.megatv.com/glykesalximies
Για όσους δεν έχουν ή/και δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν φόρμα τούρτας charlotte, παρατίθενται ενδεικτικά οι διαστάσεις της ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν "πατέντα", αναλόγων διαστάσεων σκεύος (π.χ.tupper) 17,5 cm / 2lt.
ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο μπισκότα σφολιάτας (βρίσκετε στα μεγάλα super markets)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
400γρ. σοκολάτα gianduja τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (σαντιγύ)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
200 γρ. λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ (food styling):
200 γρ. φουντούκια αποφλοιωμένα
100 γρ. ζάχαρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα gianduja. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και όταν η θερμοκρασία πέσει στους 30-35οC, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα λευκής σοκολάτας και ομοιογενοποιούμε ανακατεύοντας με μία μαρίζ.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή το φούρνο μικροκυμμάτων έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα αλλά προσέχουμε να μην μείνουν πολύ και η καραμέλα πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μία λαδόκολλα ή σε μία επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Σε μία ψηλή φόρμα σαρλότ καλύπτουμε εσωτερικά τα τοιχώματα με όρθια μπισκότα σφολιάτας. Γεμίζουμε τη φόρμα με την κρέμα μέχρι τη μέση, καλύπτουμε με μπισκότα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τελειώνοντας με μπισκότα σφολιάτας (λειτουργούν σαν βάση). Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε καυτό νερό. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό και γαρνίρουμε, προαιρετικά, με τα καραμελωμένα φουντούκια.
* μη σιλικονούχα φόρμα charlotte
Friday, April 9, 2010
"Το τρίτο στεφάνι" του Κ.Ταχτσή - Εθνικό Θέατρο / 2009-2010
Thursday, March 18, 2010
Life Alert!
Άλλαξαν όλα!
Όλα όμως...
Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα κατά τη γνώμη μου από το να ολοκληρώνεις ενα βιβλίο και, πέραν του συνηθισμένου σκεπτικισμού που θα ακολουθήσει το πέρας της ανάγνωσης, να σε βάζει να αναθεωρήσεις πράγματα και καταστάσεις, να σε "οργανώσει" ίσως και για το πως να σκέφτεσαι -και αναφέρομαι στην όποια "τεχνική σκέψης".
Η Ιφιγένεια το καταφέρνει. Μέσα απο ένα βιωματικό σε πλειάδα καταστάσεων story, ταρακουνιέσαι. Η ιστορία είναι μια εύπεπτη αφηγηματική αφορμή... Συναντάς την ηρωίδα του βιβλίου να σε αντιγράφει - μια και φέρεται όπως κι εσύ έχεις σκεφτεί να φερθείς... Ή μήπως εσύ προσπαθείς τελικά να αντιγράψεις την ηρωίδα; Μάλλον το δεύτερο... Γιατί; Μα γιατί το τόλμησε... Το κλικ (καμία σχέση δεν έχει με το "κλικ" ρουτίνας του ποντικιού) έφερε τα πάνω - κάτω. Θέλεις να τα αλλάξεις όλα... Μπορείς! Ξέρεις, αν μη τι άλλο, οτι έχεις τη δύναμη. Το τολμάς όμως; Το πράττεις τελικά; Χλωμό... Βαλτώνεις στο φιλελληνικής νοοτροπίας "δεν βαριέσαι"... και πορεύεσαι μ'αυτά που έχεις... Δες το αλλιώς!
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ακόμα και αν δεν φέρεις τα πάνω κάτω στη ζωή σου -δεν είναι δα και το προαπαιτούμενο, ούτε καν το υποχρεωτικό-, θα νιώσεις οτι κάποιος σου θυμίζει κάποιες απο τις δυνατότητές σου... Τα πραγματικά σου θέλω, ή έστω το πως να πραγματώσεις ακόμα και το μικρότερο των ονείρων σου... "παρ'το" αλλιώς!
Το βαφτίζω Life Alert, εναλλακτικά, ίσως υπερβολικά.
Επανερχόμενος στα κριτήρια βάσει των οποίων μπαίνει στη "λίστα" των αγαπημένων συγγραμάτων και το συγκεκριμένο, είναι και τα statistics ανάγνωσής του, ήτοι σερί ανάγνωση ξημέρωμα καθημερινής. Επιπροσθέτως, η εναλλαγή ύφους περιγραφής απο υπερ-αναλυτική - φιλοσοφημένη σε χύμα και αφοπλιστικά ειλικρινή στέκεται ως το κερασάκι στην τούρτα...
Είπαμε... όλα είναι θέμα οπτικής...
* Για τελευταία πινελιά στο post θέλω να παραθέσω το γεγονός οτι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- εξαντλημένο, κάτι το οποίο θεωρώ κρίμα αλλά ίσως ...αναστρέψιμο (!)